Dereli Halil Rıfat Paşa Tüneli

Halil Rıfat Paşa Tüneli, 1827-1901 yılları arasında yaşayan ve Osmanlı Sadrazamlığına kadar yükselen Halil Rıfat Paşa'nın Sivas Valiliği (1882-1885) sırasında Dereli İlçesi Kanlıhan Mevkisinde yaptırdığı tüneldir. 

        "Gidemediğin  yer  senin  değildir" sözünün sahibi olan Halil Rıfat Paşa'nın bu sözü Giresun-Dereli-Şebinkarahisar bağlantısını kuran yol için söylediği rivayet edilir. Hikayesi şöyledir;

   Halil Rıfat Paşa yas tutulan günlerin birinde Şebinkarahisar Mutasarrıfı Reşit Paşa'yı huzuruna çağırıp o ünlü sözlerini söyledi. "Giresun bizim kazamız muhkem bir yol vurula." Bu emir üzerine binlerce insan yola döküldü. Önce bir heyet bir keşif yaptı. En uygun güzergah olarak Şebinkarahisar-Asarcık-Eğribel-Tamdere-Kürtün-Kulakkaya-Taşhan-Kayadibi-Giresun istikameti uygun bulundu.

          Zaten bu güzergah üzerinde Fransızlardan kalma eski bir yol vardı. Bu yol izlenip topraklar eşilmeye kayalar delinmeyi başlandı. Asarcık geçildi, Eğribel aşıldı, Tamdere geçildi Kanlıhan'a gelindi. Bu yörede yol bir türlü yürümüyordu. Çelikten daha kuvvetli kayaları delip varmak ne mümkündü. Gün geçtikçe amelelerin morali bozuluyordu. Sonunda işçiler aralarında bir heyet seçip Vali Halit Rıfat Paşa'ya gönderdiler. Amaç yol yapımından Vali'yi vazgeçirmekti. 

      Heyet üyeleri Sivas'a geldiler. Valinin huzuruna kabul edildiler. Yolun durumu ve çalışmaları Vali Halit Rıfat Paşa'ya bildirildi. "Paşam öyle bir bölgeye geldik ki bu bölgede kayaları delmek mümkün değil. Taş değil çift su verilmiş çelik adeta. Eğer devletimizde müsait görürse çalışmalardan vazgeçelim. Yolu Kanlıhan da bırakalım." Paşa bu isteğe çok kızdı. Elini gümüş sırmalı kesesine götürdü ve bir altın lira çıkartıp sözcüye doğru uzattı. "Ameleleriniz tamamı bu kadar da mı taş koparamıyor." Sözcü böyle bir soru beklemiyordu boynunu büküp cevap verdi. "Kopuyor koparıyorlar Paşam" dedi. Paşanın cevabı ise kısa idi. "Öyleyse mesele yok devam edin." Kanlıhan geçildi. Kürtün üzerinden Kulakkaya'ya oradan da Giresun'a varıldı. Yol günün koşullarına göre oldukça geniş ve kervanlı bir yoldu. Yan yana iki katır hatta atlı arabalar geçiyordu. Haber Sivas'a ulaştığında Vali Halit Rıfat Paşa sanki sevincinden uçacak gibiydi. Yanında bulunan yaverini kucaklayıp bağırdı. "Artık Giresun bizim diyebiliriz. Çünkü gidebiliyoruz."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız önemlidir...

giresun