Evliya Çelebi Seyahatnamesinde GİRESUN...

Giresun'umuzun Evliya Çelebi Seyahatnamesinde nasıl geçtiğini araştırdık ve sizler için yayınlıyoruz... Seyahatnamede Vona Kalesi ziyaretinden sonra iyi bir günde Giresun'a ulaştık diye bahsediyor ve devamı şöyle yer alıyor;


Giresun Kalesi Evsafı: İstanbul Kostantinin yapısıdır. Sonra Uzun Hasan Sultanın eline girmiş ise de, yine Ceneviz Frengi istila etmiştir. Sonra Fatih zamanında musahip Mahmud Paşa eliyle zapt olunmuştur. Fatih kale fethedilirken Mahmud Paşaya "bu gece kale altına giresün" diye ferman edince kaleye metrise girip fethettiğinden adına Giresun denmiştir. 17'nci iklim enlemindedir. Trabzon eyaletinin sınırının başladığı yerde paşa hasdır. Hakimi Müslümandır. Üç yüz payesiyle mükellef kazadır. Yeniçeri ocağından serdarı, kale ağası, neferleri, gümrük emini, müftüsü nakibi vardır. Deniz kıyısında canik ile Trabzon arasındadır. Trabzon, Giresun'un doğusuna düşer. Burası Ceneviz Frenginin elinde iken mamur ve büyük bir şehir imiş. Hala o zaman yapılarının eserleri görünür. Fakat şimdi Giresun o kadar büyük bir şehir değildir. Çarşı içinde camileri mescidleri, han hamam, çarşı ve pazarları vardır. Kalesi, deniz kıyısındadır. Bağ ve bahçelerinde meyva çoktur. Limanı ala demir tutar yataktır. Fakat batı rüzgarında biraz sıkıntılı olur.


Limanın batı tarafında küçük bir adası vardır. Nice kereler Kazaklar o adanın arkasına şaykalarını saklayıp karadan asker dökerek bu şehirden bol para almışlar. Şehri ateşe yakmışlardır. Çünkü kalesi şehri koruyamaz. Bu şehir Trabzon eyaletine tabi olmakla Ömer Paşa askerinden nice denizden bıkarak Trabzona kara yoluyla giderler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız önemlidir...

giresun